Οι γνώσεις πάνω στην αρτοποιία είναι πολύ περιορισμένες. Πάραυτα διαβάζω πολύ επί του θέματος και πιστεύω πως είναι αναφέρετο δικαίωμα του καθενός μας να "παίζει" με διάφορα άλευρα,
Στα πλαίσια έτσι αυτού του πειραματισμού έπεσε το μάτι μου σε συνταγή για "Ψωμί Σιμιγδαλένιο" στο βιβλίο "Ψωμί και Ζύμες" του κ. Γεωργίου Καραγιάννη και για κάποιο λόγο μου τράβηξε την προσοχή όπως επίσης αναπτύχθηκε και η ανάγκη να το δοκιμάσω,
Παράλληλα δε, είχα δει και κάτι παραπλήσιο από τον Master Baker και Chef Patisserie κ Otmar Otto Fricker όπου είχε παρασκευάσει ένα κατάχρυσο ψωμάκι προσθέτοντας στην συνταγή, που με μεγάλη χαρά μοιράστηκε, ποσότητα κιτρινόριζας τον οποίο κουρκουμά συμπαθώ ιδιαίτερα και για το χρώμα που δίνει αλλά κυρίως για τις εκπληκτικές του ιδιότητες.
Αυτόν ήταν! Έδεσε! Είπα "Ήρθε η ώρα να το δοκιμάσω"
Είναι ένα ιδιαίτερο ψωμάκι, πολύ νόστιμο, με λεπτή και τραγανή κόρα, στιβαρή ψίχα και ο κουρκουμάς έρχεται να τ ολοκληρώσει απ όλες τις απόψεις,
Ας το δούμε λοιπόν....
Υλικά: 750 γρ Σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ Αλεύρι τ. Μ ψιλό
670 γρ Νερό
25 γρ Μαγιά Αρτοποιίας
20 γρ Αλάτι
20 γρ Ζάχαρη
20 γρ Ηλιέλαιο
4 γρ Κιτρινόριζα (κουρκουμά) σε σκόνη
100 γρ Σιμιγδάλι ψιλό για τον πάγκο μας και το πασπάλισμα
Εκτέλεση: Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το σιμιγδάλι, το κίτρινο αλεύρι, την κιτρινόριζα και το αλάτι. Ανακατεύουμε ν αναμιχθούν.
Διαλύουμε τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε στα άλευρα, το λάδι, την μαγιά τριμμένη με τα χέρια μας και το ζαχαρόνερο.
Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 25 λεπτά σε αργή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μία αρκετά μαλακή, λεία, ελαστική και εύπλαστη ζύμη με τελική θερμοκρασία ζύμης 28-30° C.
Αν ζυμώσουμε στο χέρι ακολουθούμε τη προηγούμενη σειρά των υλικών και ζυμώνουμε για 25-30 λεπτά της ώρας.
Αδειάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο δοχείο/κάδο, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 με 1 1/2 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σημείωση: Το συνολικό βάρος της ζύμης θα είναι περίπου 1750 γρ.
Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό τον πάγκο μας και αδειάζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι.
Το κόβουμε στα επιθυμητά ισοβαρή κομμάτια χωρίς να τυραννάμε ιδιαίτερα το ζυμάρι. πχ 2 κομμάτια των 875 γρ ή σε τρία των 580 γρ ανάλογα με το τι μεγέθους φόρμες έχουμε και φυσικά τι μεγέθους ψωμάκια θέλουμε να κάνουμε. Τα πλάθουμε σε φρατζόλες και τα τοποθετούμε σε λαδωμένες φόρμες.
Τα αφήνουμε για άλλα 40 λεπτά να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
Τα χαράζουμε αν θέλουμε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή λεπίδι/ξυράφι, τα βρέχουμε ελαφρά με νερό και τα πασπαλίζουμε με ψιλό σιμιγδάλι.
Προθερμένουμε τον φούρνο στους 240°C.
Βάζουμε σε ένα ρηχό ταψάκι καυτό νερό. Το τοποθετούμε στο πάτο του φούρνου ώστε να δημιουργηθούν ατμοί μέσα σ αυτό και αμέσως τοποθετούμε τις φόρμες μας.
Τα ψήνουμε για 15 λεπτά στην παραπάνω θερμοκρασία. Κατεβάζουμε την ένταση κατά 20 βαθμούς δηλαδή στους 220°C και αφαιρούμε το ταψάκι με το νερό.
Μετά από 15 λεπτά κατεβάζουμε την ένταση ακόμη 20 βαθμούς δηλαδή στους 200° C.Τέλος μετά το πέρας του 15λεπτου κατεβάζουμε την θερμοκρασία ακόμη 20 βαθμούς δηλαδή στους 180° C και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο. Συνολικά θα χρειαστούν περίπου 50-60 λεπτά ψησίματος με την παραπάνω μέθοδο, ανάλογα με το τι κομμάτια ζύμης έχουμε κόψει.
Τα ξεφουρνίζουμε, τα ξεφορμάρουμε και τ αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Σημείωση: Η παραπάνω μέθοδος ψησίματος λέγετε "Μέθοδος μειωμένης θερμοκρασίας" και είναι η κατά 20 βαθμούς ελάττωση την ένταση του φούρνου μετά το πέρας του κάθε 15λεπτου ψησίματος.
Καλή επιτυχία!
Comments